Natuurgeneeskundig Therapeute
MariŽtte van Lierop

 Diernatuurgeneeskundig Therapeut
Pieter van Lierop

 

 

 

 
Voeding

 

Voeding vervult een centrale rol in onze aanpak van de klachten waarmee wij te maken krijgen in onze praktijk. Ook voor onze huisdieren geldt elk pondje gaat door het mondje. Wat nog veel belangrijker is is dat alle voedingsstoffen en gifstoffen ook op deze manier het lichaam van het dier binnen komen.

 

In onze consumptiemaatschappij is er erg veel keuze op het gebied van kant en klare diervoeding. In de reclame wordt dit voer aangeprezen door mensen, zoals de acteur die ook Sinterklaas speelt, als het ďbesteĒ.

Maar de vraag: Is dit een brokkenhond? komt vrijwel ieder consult bij ons op. Hoe komt dit toch?

Om dit te begrijpen moeten we in eerste plaats kijken naar het voedingsgedrag van de in het wild levende familieleden van onze huisdieren en in tweede instantie naar de stofwisseling van die dieren en onze huisdieren.

 

Een in het wild levende wolf of katachtige leeft van de jacht en eet prooidieren. Deze jagers doen zich veelal te goed aan het hele prooidier en als ze al iets niet opeten is dit vaak het dragende deel van een skelet. Maar veel vaker verslinden zij hun prooi met huid en haar.

Daarentegen heeft u weleens een in het wild levende vleeseter de maaltijd bij elkaar zien grazen op een weiland of eten in een koren- of maÔsveld? Of een koe een haas zien vangen en opeten?

 

Dat brengt ons bij de stofwisseling van onze huisdieren. Ieder dier heeft een stofwisseling die perfect aansluit op zijn natuurlijke voedingsbron. Het darmstelsel van een vleeseter is veel korter dan dat van een planteneter omdat vlees veel sneller is te verteren. Ook de enzymen en de darmflora van deze dieren verschillen sterk van elkaar.

Een voorbeeld: Het veel geprezen Omega 3 bestaat in twee vormen namelijk een dierlijke en een plantaardige. Geef je nu je kat een plantaardige Omega 3 (bijv. lijnzaadolie) dan kan het dier hier niets mee omdat het geen enzymen heeft die deze Omega 3 kunnen omzetten.

Vervolgens wordt de Omega 3 opgeslagen in het lichaam. Hoe goed Omega 3 ook is in dit geval vergroot het de kans op klachten omdat het ontsteking bevorderend werkt. 

 

Een goede vergelijking:

Een benzinemotor loopt niet op diesel en een dieselmotor niet op benzine. Sterker nog de motoren raken (onherstelbaar) beschadigd.

Een vleeseter kan niet leven van alleen planten en een planteneter kan niet leven van alleen vlees. Sterker nog ze gaan (gedrags)klachten vertonen of worden ziek.

 

Komen we terug bij het zo aangeprezen kant-en-klare voeding.

Je zou verwachten dat bij de samenstelling hiervan rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoefte van onze huisdieren. In veel gevallen is echter niets minder waar. Het hoofdbestanddeel van de meeste kant-en-klaar voeders bestaat uit koolhydraten afkomstig van granen. Een willekeurig voorbeeld van de samenstelling van hondenbrokken: granen,gevogelte, dierlijke vetten en oliŽn, plantaardige bijproducten, bietenpulp, eipoeder, gist, vitaminen, mineralen en lechitine. 

De vorm waarin kant en klare voeding  wordt aangeboden is niet natuurlijk. Het voer ondergaat allerlei bewerkingen waarbij belangrijke voedingsstoffen verloren gaan en het alle aantrekkelijkheid voor het dier verliest. Vervolgens worden er allerlei stoffen aan toegevoegd zoals koolhydraten, kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen om ze in de juiste vorm te krijgen en nog een beetje aantrekkelijk voor mens en dier te maken.
Al met al hebben deze voeders nog maar weinig met natuurlijke voeding te maken.

Een bijzondere plaats nemen de veel geprezen brokken in. De meest voorkomende vorm van brokken zijn de zogenaamde geŽxpandeerde brokken. Gooi je deze brokken in een bak water neemt het volume met wel 300 % toe. Een handvol (tennisbal) wordt al snel bijna een voetbal.
Door de slechte verteerbaarheid blijven deze brokjes tot wel 15 uur in de maag van de hond. En na acht uur (als de hond maar twee keer per dag eet) doen we er gewoon weer zo'n bal bij.

Op verpakkingen kom je regelmatig kreten zoals 'nu met Omega 3', of 'met extra vitamines' tegen. Allemaal leuk en aardig. Maar als de fabrikant 1 druppel vitamine in een zak van 20 kg brokken doet is dit al een rechtvaardiging om op een verpakking te vermelden 'met extra vitamine'
. En ook voor Omega 3 is er een oplossing. Voeg aan voer voor vleeseters het voor hen ontstekingsbevorderende lijnzaadolie toe, dat is lekker goedkoop en je mag vermelden " Nu met omega 3".

Een bijkomend nadeel is dat vleeseters die overvoerd worden met koolhydraten dit omzetten in glucose.

Overigens zitten koolhydraten in veel meer produkten voor honden en katten dan alleen in de voeding.
Glucose verhoogd de suikerspiegel in het bloed waardoor de insuline productie wordt verstoord. Dit proces verhoogt de kans op diabetes en Endocrine Pancreas Insuficientie.


Onjuiste voeding kan leiden tot veel voorkomende klachten als:
tandsteen, jeuk en allergie, 'hondengeur', vachtproblemen,  winderigheid, veel te veel en slappe ontlasting, anaalklierproblemen, 
artrose, falend immuunsysteem enz.
Maar ook veel ernstigere problemen zoals epilepsie, bepaalde tumoren en HD lijken een link met voeding te hebben.

Je kunt het allerbest zelf verse maaltijden voor je hond samenstellen, dan weet je precies wat hij binnenkrijgt. Dit komt neer op het voeren van (gedeelten van)
prooidieren en groenten.
Dat is niet alleen heel gezond, het komt ook nog eens tegemoet aan de natuurlijke behoefte van een hond om bij het eten van zijn voedsel zijn gebit te gebruiken.
Voedsel afscheuren en erop knagen geeft een hond veel voldoening!

 

Het is altijd weer een plezier om te zien hoe onze honden hun maaltijd ontvangen sinds wij op andere voeding zijn overgegaan.

 

Voedingsadvies

 
 
 
 
 
 
 
 

Interview Bergse Bode

Aangesloten bij

Onder Nummer :

4661-A-07380

 

 

 

 

 

webmaster@betermetnatuur.nl

 
 
 
 

 
       

 

 


 

 

© Copyright Bram van Lierop
 
Tel: 0164-680401